تا به حال از هل در مواد غذایی خود استفاده کرده اید؟ اصلا میدانید هل چه طعمی دارد؟ شاید با خود بگویید هل چیست؟ هل که در اغلب موارد به آن ملکه ادویه ها نیز گفته میشود یکی از رایج ترین ادویه هایی است که در خانه هندی ها یافت میشود اما این ادویه در سایر کشورهای جهان نیز مورد استفاده قرار میگیرد. شک ندارم بعد از خواندن این مقاله حتما هل خط چین را در سبد غذایی خود قرار میدهید.
هل چیست؟
دانه های هل طعم گرم و بسیار خوشبویی دارند و همین امر باعث میشود استفاده از آنها طعم مطبوع، منحصر به فرد و شیرینی را به مواد غذایی یا نوشیدنی ها ببخشد. این ادویه به طور گسترده ای برای تسکین مشکلات گوارشی و کمک به هضم و بهبود بوی دهان مورد استفاده قرار میگیرد. بیشتر زنان و مردان هندی برای حفظ تازگی بوی دهان خود از هل به جای نعناع استفاده میکنند. به طور کلی این گزینه گران تر از سایر ادویه هاست اما زیاد نگران نباشید شما هل مورد نیاز خود را از فروشگاه خط چین تهیه کنید. چرا هل خط چین ؟هل خط چین،همون هل اکبر بنفش با کیفیت ترین هل موجود در بازار هست. دانه هل توپر،درشت،سبز و بشدت معطر هست. شک نکنید با یک مرتبه تست کردن این هل،دیگه سمت هیچ هلی نخواهید رفت. به طور کلی هِل میوهای کوچک به اندازه بند انگشت با پوست تیره و دانه های خوشبو است. هل، میوه گیاهی از تیره زنجبیل هاست و انواع مختلفی شامل هل سیاه، هل سفید همان ماداگاسکار و هل سبز دارد که نوع سبز آن عطر تندتری دارد. همچنین یکی از موادی است که مواد شیمیایی گیاهی بسیار قدرتمندی در خود دارد و سرشار از منگنز است. منگنز یکی از مواد معدنی است که برای عملکرد طبیعی اعصاب و مغز ضروری است و نقش مهمی در متابولیسم کربوهیدرات ها، متابولیسم چربی، جذب کلسیم و تنظیم سطح قند خون بازی میکند. تنها یک قاشق غذاخوری از هل میتوانید ۸۰ درصد از نیاز روزانه بدن به منگنز را تامین نماید. هل یکی از چاشنی های معطر مورد استفاده در بعضی از غذاها، نان ها، شیرینی ها و به خصوص مرباها و طعم دهنده بعضی نوشیدنی ها مثل چای است. هندی ها و پاکستانی ها و جنوب بلوچستان ایران بیشترین مصرفکنندههای هل در جهان هستند. از دانه های این میوه یا پودر آن به عنوان ادویه، در خوراک ها استفاده میشود؛ که یکی از محبوب ترین استفادههای آن در ایران، در چای و دمنوش است. معمولاً دانه های هل را همراه با چای دم میکنند و در کنار قند یا نبات (برای شیرین کردن آن) سرو میکنند.
خواص درمانی هل
هل از نظر طب قدیم ایران گرم و خشک است. بنابراین جویدن دانه های هل پس از صرف غذا ضمن کمک به هضم و گوارش بهتر غذا، میتواند بوی نامطبوع دهان را نیز خنثی کند. مصرف دم کرده آن مفرح، مقوی معده لطیف و بادشکن است. دانه های هل خواص گرما بخشی داشته و معده و روده ها را تقویت میکنند. هل اشتها را تحریک میکند و عمل گوارش غذا را بهبود میبخشد.
نوشیدن دم کردهٔ داغ آن موجب تسکین کولیت، سوءهاضمه، نفخ، حالت تهوع و بی حالی شده و مانع ترشح زیاد اسید معده میشود. یکی از خواص ویژه و بسیار ارزشمند هل، جلوگیری از تشکیل خلط در گلو است. بنابراین میتوان آن را به محصولات لبنی و پودینگ ها اضافه کرد تا اثر شیر را که موجب تشکیل خلط در گلو میشود خنثی کرده و به گوارش آن نیز کمک کند. دانه های هل خاصیت داروی اکسپکتورانت را دارد و سینوس ها و برونش ها، بینی و سینه را از خلط و ترشحات اضافی پاک میکنند. هل چنان که ذکر شد خواص گرمابخش و انرژی زا دارد از این رو به بهبود روحیه و بازیابی انرژی و توان از دست رفته کمک میکند، اضطراب و نگرانی را کاهش میدهد و در رفع افسردگی مؤثر است. هل همچنین کلیهها را تقویت میکند و گفته میشود برای درمان شب ادراری کودکان مفید است. البته مصرف زیاد آن تپش قلب را افزایش میدهد پس باید به این نکته هم نیز توجه کرد.
خواص هل به طور کامل
۱-درمان هالیتوسیس یا تنفس بدبو:
یکی از مشکلات رایج مردم داشتن بوی بد دهان است. تحقیقات نشان داده است دانه های هل باعث از بین رفتن باکتری دهان میشود و میتواند درمان مؤثری برای مشکل تنفس بدبو باشد. به همین دلیل از هل در صنعت آدامس سازی نیز استفاده میشود.
۲-جلوگیری از سرطان:
تحقیقات حیوانی نشان داده است که مصرف هل میتواند باعث کند شدن رشد سلول های سرطانی شود. هل دارای دو ماده به نام لیمونن و سینئول است که دارای خواص ضد سرطانی است.
۵
۳- کاهش فشارخون:
دانشمندان میگویند که مصرف روزانه ۳ گرم هل در روز طی مدت ۱۲ هفته می تواند در کاهش فشارخون اثرگذار باشد.
۴-کرم خوردگی دندان ها:
هل نه تنها میتواند باکتری هایی که باعث ایجاد بوی بد در دهان شده اند را نابود سازد بلکه قادر است از توسعه کرم خوردگی دندان پیشگیری کند و حتی کرم خوردگی و تخریب دندان ها را معکوس نماید. این ماده همه مزایای پاک کنندگی آدامس را دارد و معایب آن همچون چسبندگی را در خود ندارد.
۵-کنترل دیابت:
همانطور که در قسمت های قبلی مقاله نیز ذکر کردیم هل سرشار از منگنز است و همین امر باعث میشود این ماده یک انتخاب عالی برای افراد دیابتی و افرادی که با مشکلات مرتبط با قند خون دست و پنجه نرم میکنند باشد.
تحقیقات انجام شده نشان میدهد افرادی که با دیابت شناسایی میشوند معمولا سطح منگنز اندکی دارند. هنوز معلوم نیست وجود دیابت باعث کاهش سطح منگنز میشود یا اینکه سطح پایین منگنز در چنین شرایطی دخیل است یا خیر. به هر حال، اضافه کردن منگنز به رژیم غذایی ایده هوشمندانه ای برای دیابتی هاست به همین خاطر است که شما باید از این ادویه به عنوان بخشی از رژیم غذایی دیابتی خود استفاده کنید.
همچنین هل بسیار خواص دیگری نیز دارد که ما در این مقاله فقط به برخی از آنها اشاره کردیم. امیدوارم از خواندن این مقاله لذت برده باشید و هل خط چین را در سبد غذایی خو قرار دهید تا از خواصی که گفته شد بی نصیب نمانید.